Wat vond jij van het #dncp-event ‘Stevig in je vak staan’?

Marije op #dncp-event 2014M: Ha! Daar zitten we eindelijk :) Het #dncp-event is alweer drie (!) weken geleden….

R: Ja, maar ik ben nog volop aan het nagenieten hoor ;-) Ik vond het echt een fijne dag en aan de evaluatie te zien de deelnemers ook! Hoe heb jij het ervaren?

M: We hebben, naast een goede inhoud, geprobeerd om een anders-dan-anders event te maken in de vorm: laat starten, vroeg de borrel in, en tussentijds veel momenten voor reflectie voor deelnemers. Een experiment waarvan ik heel blij ben dat dat heeft gewerkt. En toen jij me net vertelde dat je deelnemers later tegenkwam die het ‘boekje’ dat we gemaakt hebben nog steeds gebruiken, nou, dat is toch wel heel cool!

Boekjes #dncp-event in de maak

Werkboekjes #dncp in de maak…

R: Het is natuurlijk nogal ‘Wij van WC-eend’, zo’n terugblik op ons eigen event ;-) Maar als ik naar de inhoud kijk heb ik zelf twee dingen heel erg meegenomen. Het eerste is de invulling van Karel Winkelaar aan het begrip accountability. Hij zei: zorg dat je werk ‘jureerbaar’ is. Ik vond dat een hele praktische invulling van dat lastige begrip accountability waar we zo vaak mee worstelen.

M: Van Karel is bij mij blijven hangen: BLIJ, waarbij J staat voor Job done: dat je weet wanneer je werk af is, dat jij en de opdrachtgever duidelijk voor ogen hebben wat dat dan is. Hij had eerder een artikel geschreven waarin hij dat ‘de verzilvering’ noemde, dat vind ik ook een heel fijn begrip.

R: En in jouw presentatie waren dat de stappen voor netwerkdesign. Ik geloof er steeds meer in dat communitymanagement de toekomst is van ons vak en dat we ons meer in dat soort principes moeten verdiepen.

Ik merk nu ook weer bij de jonge professionals dat hier in de opleiding nauwelijks aandacht aan wordt besteed.

M: Ja, dat was trouwens ook op het Communicatiecongres een pijnlijke constatering: dat alles wat een net afgestudeerde had geleerd, niet meer zo relevant bleek… Gelukkig zien we ook op tal van plekken dat ook de opleidingen hun curriculum aanpassen aan de nieuwe omstandigheden, hoor!

M: Van Gerald is mij bijgebleven de uitspraak: ‘Je staat nooit in hetzelfde water’, waarmee hij een pleidooi hield voor het steeds maar weer in relatie staan tot de (nieuwe, steeds veranderende) context waarin je werkt. Na afloop zei hij ook twee mooie dingen, trouwens.
De eerste ging erover dat we in het communicatievak – maar ook in organisaties in het algemeen – onze stappen bepalen via een ‘smetteloze route’. De suggestie dat je, los van de steeds veranderende context, een smetteloze route kunt afleggen naar een eindresultaat, dat zit ons ontzettend in de weg om de juiste dingen op het juiste moment te doen.

Ook een mooie vond ik zijn uitspraak bij de borrel over de heilige graal ‘authenticiteit’ in communicatie. “Je kunt ook een heel authentieke eikel zijn. Iemand die authentiek is, hoeft geen contact met zijn omgeving te hebben, dus authenticiteit alleen is niet voldoende voor effectieve communicatie.”

Dat heb ik opgevat als een ondersteuning van onze zoektocht naar de aansluiting, als eerste die met het primaire proces: als daar iets hapert, gaat het niet om authenticiteit (met oprechte excuses via de webcare en zo :)) maar om anders handelen en je werk beter doen, leren dus.

En van jouw presentatie, Renata, is bij mij ‘content als service aan de organisatie of het netwerk’ blijven hangen. Ook daarin zit dat je altijd het perspectief van de ander kiest om te weten wat je moet leveren. Ik denk dat communicatieprofessionals daarbij ondersteunen door organisaties over de drempel van het eigen gelijk te helpen.

R: Wat ook super leuk is, is dat twee deelnemers een heel uitgebreid artikel hebben geschreven over het event. Irene Jansema maakte een uitgebreid verslag van het #eventdncp (pdf) en Patrick Vandenberghe vertelt hier welke inzichten hij uit het #eventdncp heeft gehaald. Aangevuld met de mooie foto’s van Stefan van Ruijven hebben we zo een prachtig aandenken aan deze dag!

Ik vind het eigenlijk wel heel leuk om van deelnemers te horen of deze dag impact heeft gehad op hun handelen nu? Of concrete ideeën heeft opgeleverd voor het jaarplan 2015? Of… ? Laat het ons weten! Hier via een reactie of op Twitter met #dncp.

Reacties zijn gesloten.